Saturday, August 30, 2008

Memoir: Sekitar tahun 2004.

Tahun 2004. Setelah menghabiskan masa cuti yang panjang, aku pulang ke Kuala Kangsar untuk mengambil keputusan SPM. Keputusan yang aku dapat 6 A dan 3 B. Masa itu aku gembira sebab aku fikir keputusan aku berbaloi untuk 5 tahun yang aku habiskan dengan gembira di Kuala Kangsar.

Aku pinjam telefon bimbit Nokia 3310 kepunyaan rakan untuk telefon emak dan ayah. Aku mulakan perbualan dengan nada gembira tapi aku akhiri perbualan dengan nada hampa. Emak dan ayah tidak gembira dengan keputusan SPM aku.

*

Tahun 2008. Sekarang, aku berada di UTP untuk menghabiskan pengajian yang berbaki lagi setahun. Tadi aku berbual dengan ayah dan kakak mengenai adik yang ingin melanjutkan pelajaran di London. Mereka kata adik tidak mampu untuk berdikari jika dia dihantar ke London dan duit yang digunakan untuk menghantar adik tidak berbaloi sebab mereka begitu pasti yang adik tidak mampu berdikari nanti.

Aku teringat kembali tahun 2004. Bagaimana emak dan ayah merasakan yang aku seperti sudah tiada masa depan dengan keputusan SPM yang aku perolehi. Aku lalui waktu sebegini seorang diri. Aku kuatkan semangat, aku lakukan perubahan terhadap diri sendiri. Aku tahu yang aku perlu buktikan sesuatu kepada emak dan ayah sebab aku benci dilakukan begitu, seolah-olah aku tiada masa depan. Aku marah dan benci sebab emak dan ayah tidak memberi sokongan ketika itu.

*

Aku keluar ke KLCC. Dalam perjalanan, aku rasa aku mesti buat sesuatu. Aku tak mahu adik lalui apa yang aku lalui. Aku tahu adik tak pernah melalui masa susah begini. Aku capai telefon bimbit, aku taip mesej. "Ayah, adik tu ayah kena bagi support je. Don't make it too hard on him. For me, life is a learning process and now adik tengah go through the hardest part of his life. Just show your support and I'm sure he will do great because he is your son." Aku hantar mesej tersebut kepada ayah.

Pulang dari KLCC, ayah ucap terima kasih untuk mesej yang aku hantar.

10 comments:

shade_rush said...

godd job bro..teringat juge zaman kejatuhan aku dah kawan2 kite yg laen.tp at least now semua dah namapak jalan masing2. menjadi tugas lu utk pastikan kite aemua berjaya!

ameirul azraie said...

Yeah. Hopefully all of us will be the best in whatever we do.

missy siti said...

hahaha..u know wat..i love ma history class time i was studying at mmrsm dulu

she always advised us..

'spm bukan segala2nya, even keputusan yg kita dapat tu tak puaskan hati kita,at least..we r trying our best..masih ada jalan untuk kuar..bukan penamat idup'

and kata2 itu yg i pegang..smpai ke hari ni..
and referrng to ya post..u did a gud job as a brother..=)..kadnag2 parents put a high benchmark for their children in studies..

s0.u just prove them that they are wr0ng..and i think u managed to do it!

studying at utp is a great oppurtinity.live ya life to the fullest and gud luck in ya life and study

ameirul azraie said...

Actually, I just want my parents to think like their children. Be in the position of their children. I've gone through a terrible time when my parents have lost their hope in me. But, thank God, I'm proud of what I've become now. And, definitely SPM is not the end of the world. Even you failed during your study in university, it is still not the end of the world. Just believe in yourself, and always have faith in God. Then, everything will be fine.

ijam said...

huhu...seriously lu mmg abg penyayang 2008..

ameirul azraie said...

Hehehe..Aku buat ape yang aku patut buat je.. :)

Anonymous said...

yeah..i also 'dream' that parents can think like us..when i wnt to quit from medicine.all the family seemed to be very angry..n finally i stucked in the mdical school and accept ma fate..=)


missy siti

ameirul azraie said...

Hey girl, doing medicine is awesome! Later, I can come to your clinic! Don't forget to give me some discount! :)

missy siti said...

discount??

sure..hahaha..just tell me that u r ma blogger friend..of course i will give you discount..awesome?? yeah great..but i love maths more than medical stuff=)

ameirul azraie said...

yeay!!ok,habiskan blaja cepat2..nnt i can come to your clinic slalu..eyh, medical stuff pun awesome la!lagipun m'sia kan kekurangan doctor..ok la untuk you be one of the new batch of doctors..salary utk fresh doctor pun tinggi skang..great choice! :)