Sunday, June 8, 2008

Sesuatu Yang Hilang Pasti Dihargai

Bangun pagi, tekak terasa perit. Batuk sekali-sekala. Sarapan pagi, minum air teh panas. Cuba buat tekak berasa selesa tapi tak berjaya. Tekak masih terasa perit.

Waktu petang keluar, cuba mencari ketenangan. Ingin menenangkan minda yang penat kebelakangan ini. Tekak masih terasa perit.

Rasa seperti abnormal, aku beli Strepsils Vitamin C-100 untuk melegakan tekak. Hisap sebiji lozenges sehingga habis. Tekak masih terasa perit.

Lunch bersama teman di restoran Santai, Tesco Mutiara Damansara atas cadangan SC. Kami berbual gembira namun aku masih rasa tidak selesa. Tekak masih terasa perit.

Selesai makan, berjalan-jalan lihat manusia berpasangan ke sana ke mari dengan riang gembira. Aku hisap sebiji lagi lozenges. Tekak masih terasa perit.

"Haihhh..." keluh aku panjang. "Kalau sakit tekak, mesti rasa perit dan tak selesa camni. Masa ni la baru nak hargai nikmatnya kalau tak sakit tekak kan?" tanya aku pada teman sambil hisap sebiji lozenges lagi.

9 comments:

Anonymous said...

Hai Jae !

Kalo sakit tekak...
minum sup panas2...e.g: sup daging kaw(banyak cili padi)
sakit jugak lar masa hirup sup tu...but
bacterias surrounding ur throat akan mati....
nanti u akan rasa better & lega...
heheheheh
hopefully....Insyaallah...

-pinky-

ameirul azraie said...

Hi Pinky!

Thanks 4 ur advice.I dah minum sup smalam & kumur2 before tidur dgn air garam. Feel better a bit la tapi still gatal lg tekak ni :p

~aWeEn~ said...

aku suda pulang~

meh aku tulong garu kalo gatal lg.
:P

mari g repair xternal tym lunch~

anakecil said...

kuat jilat ni kau, sebab tu sakit tekak.

haha, kiddin yaww.

btw, jaga kesihatan. penting. kau dahla jenis tak reti dok diam, aktif.

ok?

take care

caNNyGurl said...

i agreed with "sesuatu yang hilang....."


hehe

shade_rush said...

ah, lu ni.comolot banyak sangat.main main lidah lagi.lidah lu dahla panjang. mane tak sakit tekak nye.

d23 said...

hmmm...rasenye macam pernah nampak petua pinky nih tapi di mana ya??dalam handset kamu ya, jae??

wani gaga gugu gege said...

hey, i suggest u to take ubat batuk. sure bgs hehe.

btw, i saw u the other day kat utp jgk. tp xsmpt nak tegur sbb u have looked the other way. i recognized u hehe

todd said...

we always take things 4 granted..
once we lose it, we'll miss it..
so enjoy wateva u have while u still have it..
live life 2 d fullest..
cheers~~